Η επιλέξιμη περιοχή του προγράμματος περιλαμβάνει δέκα χώρες, για ορισμένες από τις οποίες περιλαμβάνεται το σύνολο του εθνικού εδάφους τους (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία και τη Γεωργία), ενώ για χώρες κοντά στη λεκάνη απορροής (Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία) κάποιες περιφέρειες. Οι τέσσερις από τις δέκα χώρες που περιλαμβάνονται (Ελλάδα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβία R.) δε βρίσκονται παρά τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, αλλά συνδέονται με τη Λεκάνη λόγω ιστορικών, οικονομικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Οι άλλες έξι χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία, Γεωργία και Ουκρανία) έχουν άμεση πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Η επιλέξιμη έκταση κατέχει έδαφος των 834.719 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει πληθυσμό 74,2 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο Στρατηγικός Στόχος του προγράμματος καθορίζεται ως η:
- Ισχυρότερη και βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των περιοχών της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας.
Με Ειδικούς Στόχους την:
- Προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στις παραμεθόριες περιοχές
- Συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων
- Προώθηση της συνεργασίας
Για την υλοποίηση του Προγράμματος έχουν τεθεί ως Άξονες προτεραιότητας:
- Διασυνοριακή συνεργασία για την οικονομική ανάπτυξη
- Αξιοποίηση των πόρων και διαμοιρασμός των αρμοδιοτήτων για την προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος
- Ανάπτυξη πολιτιστικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών για τη δημιουργία ενός κοινού πολιτιστικού περιβάλλοντος στη λεκάνη
Η Ελλάδα συνεισφέρει με 1.132.000 Ευρώ και θα έχει ενισχυμένο ρόλο, καθώς έχει αποφασιστεί να ορίσει τον Πρώτο Σύμβουλο της Διαχειριστικής Αρχής του προγράμματος, που φιλοξενείται στη Ρουμανία.